top of page

SOUS VIDE ( kuhanje u vakuumu)

Sous Vide' je francuski izraz koji znači 'pod vakuumom' postupak je pripreme hrane koja je stavljena u vrećicu, u kojoj nema zraka i zatim kuhana na precizno podešenoj blagoj temperaturi u vodenoj kupelji.

 

Kuhanje u vakuumu omogućuje da se hrana kuha u vlastitom soku uz prisutnost raznih dodanih začina. Svi sastojci hrane, uključivo s vitaminima i mineralima, tako ostaju u hrani i ističu njen prirodan ukus. Zbog toga je hrana zdravija, mekša i u ukusnija.

 

U usporedbi s drugim metodama kuhanja, sous vide također pruža veću kontrolu i omogućuje savršene, trajne rezultate svaki put. Hrana se može održati na savršenom nivou mnogo dulje vrijeme nego što to uobičajene metode dopuštaju.

PolyScience - Sous Vide

 

www.polyscienceculinary.com

 

Meso spremljeno na način 'Sous Vide' je mekše, zato se za pripremu mogu koristiti i komadi mesa koji su inače nešto lošije kvalitete, ali punog ukusa, na primjer juneća plećka ili hrbat (lopatica). Obzirom da način pripreme 'Sous Vide' omogućuje da u pojedinoj vrećici bude samo jedan komad mesa, a može se kuhati više vrećica istovremeno, na ovaj način možemo zadovoljiti više različitih ukusa, želja ili prehrambenih navika, odnosno potreba.

 

Danas je sous standard u top kuhinjama diljem svijeta.

 

Ljubitelji hrane dive se nevjerojatnim okusima i teksturama koje kuhari postižu sa sous vide kuhanjem.

bottom of page